Menu

Laatste nieuwsbericht

29 oktober 2020

Werkzaamheden URL 2005 gereed *

Vandaag het laatste online-overleg gehad met de begeleidingscommissie voor het definitief maken van URL 2005 ‘Inspecties van monumentale gebouwen’. Uitvoeringsrichtlijn 2005 kende vanwege de omvang en de complexiteit een lang traject. Het eerste overleg voor mij was op 1 juni 2018 en voordat een URL definitief is moet er soms heel wat worden bijgeschaafd (inzet afbeelding). Het doel van deze URL is op eenduidige en verantwoorde wijze het inspecteren van monumenten voor het vastleggen van de bouwkundige staat als onderlegger voor de monumentenadviseur conform URL 2001 ‘Bouwkundig advies, incl. verduurzaming’.

Afbeelding afkomstig uit het boek van W.L. Goodman, The history of woodworking tools.
S. Bell and Sons Ltd., London (1972).

Mijn bijdrage bij deze URL was als mederapporteur op te treden voor Bijlage 4 ‘Gebrekenlijst’ en Bijlage 6 ‘Herstelmaatregelen’ en als lid van de begeleidingscommissie voor Bijlage 7 ‘Energieprestatie’.

Zie voor de Uitvoeringsrichtlijn de website van Stichting ERM.

* Behalve het onderdeel molens wat door een andere begeleidingscommissie en rapporteur in bewerking is.

13 mei 2020

Vakboek Leidekker gereed, verder met vakboek Loodgieter

Het vakboek voor de leslijn Restauratie Leidekker is gemaakt. Nu bezig met het vakboek voor de leslijn Restauratie Loodgieter. De hoofdstukken voor dit vakboek zijn:

  • Historische kapconstructies.
  • Gereedschappen en materialen lood, koper en zink.
  • Smeedwerk (beperkt, vooral relatie met metalen daken).
  • Gootconstructies met gootbekleding in lood, koper en zink.
  • Dakbedekking in lood.
  • Dakbedekking in koper.
  • Dakbedekking in zink.

Op de foto een met koper beklede torenbekroning (St.-Pancraskerk Enkhuizen). De afmetingen van de koperbladen en de wijze van aanbrengen zijn historisch bepaald en dienen gerespecteerd te worden wanneer zo’n koperen bekleding met een restauratie vervangen zou moeten worden (foto K. Boeder). Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen.

Voor alle duidelijkheid. Mijn bijdrage voor het maken van de vakboeken is het verzamelen van literatuur en reeds aanwezig materiaal. Het materiaal in een samenhangend geheel plaatsen, actualiseren, het verwerken van de URL’s en het opvullen van lacunes en het geheel tot een bepaald niveau opwerken. Daarnaast het verzamelen en maken van beeldmateriaal en tekeningen en het ontwikkelen van lesbrieven, werktaken en valide examens. Daarbij wordt gewerkt met een projectcoördinator (Joop Jansen), een kwaliteitsbewaker (Klaas Boeder) en een begeleidingscommissie (praktijkmensen) voor het gezamenlijk bespreken van structuur, onderwerpen, diepgang e.d. Tevens wordt de lesstof doorgenomen door de begeleidingscommissie en voorzien van opmerkingen en/of suggesties. Daarna wordt de lesstof geredigeerd (Rik de Groot) en opgemaakt (Ontwerpgroep Lale) waarna het na de drukker gaat. De vakboeken komen tot stand door een prettige en constructieve samenwerking van een groep vakmensen!

Vorige nieuwsberichten

20 april 2020

Ontwikkeling lesmateriaal

In opdracht van het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen ontwikkeld Van Reenen Onderzoeksbureau voor Bouwhistorie lesmateriaal voor diverse restauratieopleidingen. Het gaat om de restauratieopleidingen Specialist Restauratie Metselaar, Timmerman, Leidekker & Loodgieter.

Klik hier voor de titelbladen van de verschillende vak- en/of werkboeken.

Algemene Voorwaarden               Privacyverklaring               LinkedIn