Menu

Bouwsporen

Bouwsporen zijn gegevens in of aan een gebouw die de bouwhistoricus handvaten biedt om materialen en constructies te dateren en daarmee ook de bouwgeschiedenis te reconstrueren.

Het is niet alleen de bouwhistoricus die met bouwhistorisch onderzoek bouwsporen aantreft. Wie goed naar gebouwen kijkt, kan tal van bouwsporen vinden. Sporen die iets verraden over de ontwikkelingsgeschiedenis van het gebouw.

Ter illustratie is hiernaast een foto afgebeeld van een bakstenen gevel met tal van bouwsporen. Een groot aantal dicht gemetselde openingen uit verschillende tijdsperioden, een grote diversiteit aan baksteenformaten, bouwnaden, enz. Al deze bouwsporen hebben een verhaal. De uitdaging van een bouwhistoricus is om dat verhaal te documenteren, te reconstrueren en door te geven aan de volgende generatie.


BOUWSPOREN IN LEERDAM

Lees de verhalen over bouwsporen in Leerdam. Deze verhalen zijn eerder gepubliceerd in het blad van de Historische Vereniging Leerdam.

stopstukken

nageruwde baksteen

bloktanden

glazen bouwstenen

kalkzandsteen   normblad kalkzandsteen N522 en N523

telmerken

houtvlotverbindingen   beschrijving van een houtvlot


MEER WETEN OVER VAN REENEN BOUWHISTORIE?

Wilt u meer weten over Van Reenen bouwhistorie? En bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Of heeft u een vraag over onze projecten? U kunt ons bereiken via info@vanreenen-bouwhistorie.nl of ga naar contact.

Ga naar contact

Algemene Voorwaarden               Privacyverklaring               LinkedIn